Situational Awareness / Situationeel bewustzijn.

 

 

Awareness

 

Dat komt er op neer dat je zoveel mogelijk belangrijke informatie verzameld met alle ter beschikking staande middelen en met al je zintuigen, een zo goed mogelijk beeld op te bouwen van je omgeving en je eigen positie daarin, zodat je daarop gebaseerd goede en effectieve acties initieert, uitvoert en eventuele collega’s en/of leidinggevende daarover in kennis stelt. Dat alles moet leiden tot het optimaal, effectief en veilig functioneren van de inzet van een professionele beveiliger. Vaardigheden moeten getraind worden totdat ze eigenlijk een tweede natuur worden.

De wereld kent veel risico’s, maar ongetrainde zintuigen zullen moeite hebben om onderscheid te maken tussen realistische en onwaarschijnlijke bedreigingen. De training Situational Awareness leert mensen onderscheid maken tussen de waarschijnlijke en denkbare risico’s en zich daarna bewuster door het leven te begeven.

Alertheid

In deze moderne tijden met een overvloed aan afleidingen, zijn maar weinig mensen bezig met datgene waarmee ze bezig horen te zijn. Tijdens ‘gedachteloze’ activiteiten als Lopen, fietsen, sporten en autorijden gaan mensen dagdromen, boodschappenlijstjes maken, telefoongesprekken voeren, waardoor de aandacht voor de activiteit en de omgeving verslapt. Juist dat gebrek aan alertheid kunnen leiden tot problematische situaties. De training Situational Awareness leert mensen hun aandacht te richten naar waar het hoort te zijn, waardoor gevaarlijke situaties op tijd worden waargenomen en vóórkomen kunnen worden.